Při koupání nejmenších miminek by se leckdy hodila minimálně jedna ruka navíc. To bohužel zařídit neumíme. Ale když pro miminko pořídíte koupací lehátko, ruce si trochu uvolníte. A koupačka pak půjde jako po másle. Jak lehátko do vany vybrat? Na to najdete odpověď v dnešním článku.

Samé výhody

Jak už jsme zmínili v úvodu, hlavní výhoda používání lehátka tkví v tom, že si při koupání malého miminka uvolníte ruce a tím si tuhle očistnou akci trochu zjednodušíte. Lehátko do vany toho zvládne ale mnohem víc. Udrží hlavičku dítěte v poloze nad hladinou, stejně tak ještě nezahojený pupík, který by se neměl prvních několik dní namáčet. A v neposlední řadě lehátko poskytuje dětem pocit bezpečí, protože vytváří pevný prostor pod vodní hladinou.

Takže pokud se vašemu prckovi ve vodě nelíbí a lehátko doma ještě nemáte, zkuste to s ním. Problém totiž může být právě v tom, že se volně plovoucí miminko v neohraničeném vodním prostoru necítí komfortně.

Co se nabízí

Jak už to tak bývá, na trhu seženete různé typy koupacích lehátek. Je poměrně jednoduché se v nich zorientovat a výběr konkrétního kusu už pak záleží jen na tom, co od lehátka očekáváte.

Látkové lehátko

Nejobyčejnější z obyčejných je látkové lehátko na kovovém nebo plastovém rámu. Dost možná jste na něm kdysi dávno taky polehávali. Tenhle jednoduchý vynález už se totiž používá několik desítek let a stále dobře slouží. Takže pokud máte rádi léty prověřené produkty, není nad čím přemýšlet. Látkový potah dobře schne a stačí, když ho jednou za čas stáhnete a hodíte do pračky. Lehátko tak vydrží i několik generací jako nové.

Plastové lehátko

Plastová lehátka do vany vám jistě učarují svou praktičností. Umělou hmotu po každém koupání necháte jednoduše okapat, nebo osušíte hadříkem a lehátko je okamžitě připraveno na další použití. Nemusíte se bát, že miminko na plastu sklouzne. Tato lehátka jsou často vybavena protiskluzovými prvky, takže mimčo bude držet pěkně na svém místě. Plastová koupací lehátka jsou navíc tvarována tak, že do nich děťátko hezky “zapadne” a cítí se v ohraničeném prostoru příjemně.

Měkká podložka

Další variantou jsou koupací matrace z molitanu nebo populární podložka z netkané textilie plněná polystyrenem. Miminko tak hezky leží v měkkém a užívá si koupání. Některým dětem je to příjemnější než pevný plast. Však zjistíte sami, co preferuje váš mrňous.

Nafukovací podložka

Nafukovací podložku využijete hlavně na cestách, je praktická a skladná. Stačí nafouknout a můžete koupat. Ale pokud si ji vaše dítko oblíbí, určitě vám nic nebrání používat ji i doma.

Protiskluz

Pro starší děti, které už z lehátka vyrostou, se pak hodí opatřit vanu protiskluzovou podložkou. Zabráníte tak zbytečným nehodám a zraněním.

Jestli už máte jasno, můžete se mrknout, která lehátka a podložky máme skladem. Pokud pořád tápete a nejste si výběrem jistí, zastavte se u nás na prodejně, rádi vám poradíme.

Další cenné rady ohledně koupání si můžete přečíst v našem předchozím článku -->


Zdroj fotografií: Depositphotos.com