Mateřské mléko je pro vaše miminko tou nejlepší výživou, jakou mu můžete dopřát – obsahuje všechny potřebné živiny pro správný vývoj a růst. Spousta děťátek nemá s přisátím žádný problém a přisají se takřka okamžitě už v porodnici. Jsou však i miminka, u kterých to nejde tak snadno a se svou maminkou potřebují pomoc. V takovém případě je nejlepším možným řešením obrátit se přímo na laktační poradkyni, která je na tyto situace vyškolená. Pomoci vám ovšem mohou i odsávačky mléka. Ty spustí laktaci, uleví při nadbytku mléka a umožní odsátí mléka na dobu, kdy nebudete moct z jakéhokoli důvodu kojit.

S čím vším vám odsávačka mléka pomůže?

V současnosti používá odsávačku mléka skoro každá maminka, a to hned z několika důvodů. Jedním z nich je pomoc při rozjetí laktace. V případě, že jste rodila císařským řezem, nebo se miminko narodilo předčasně, vám odsávačka pomůže se stimulací tvorby mléka. Účinná je i při zvýšení tvorby a uleví přeplněným prsům. Umožní vám také vytvořit si zásobu mléka na dobu, kdy nebudete moct z jakéhokoli důvodu kojit. Neposledním z důvodů, proč si pořídit odsávačku mléka, je pomoc v případě, že vaše miminko nemůže z nějakého důvodu sát mléko přímo z prsů. Abyste mu nemusela hned od malička připravovat instantní mléka, můžete odsát to své a pak jím děťátko nakrmit.

Ruční vs. elektrická odsávačka mléka

Odsávačky mléka, které na trhu najdete, se dělí na dva typy – ruční a elektrické. Pro jaký typ se nakonec rozhodnete, záleží na vašich osobních preferencích i finančních možnostech.

Ruční odsávačky mléka

Mechanické odsávačky mléka, jak se jim také říká, jsou vhodné zejména pro maminky, které nemají s laktací žádné potíže a potřebují pouze občasně uvolnit před samotným kojením či po kojení vyprázdnit. Odsávání probíhá, jak už samotný název kategorie napovídá, ručně a často se jedná o fyzicky náročnou činnost, která není tolik efektivní. Manuální odsávačky jsou přesto oblíbené, a to především pro svou nízkou pořizovací cenu, hmotnost, tišší odsávání a možnost vzít ji s sebou třeba na výlet.

Elektrická odsávačka mléka

Elektrické odsávačky mléka ocení především maminky, kterým se tvoří mnoho mléka a potřebují uvolnit prsa před kojením i několikrát denně, stejně jako poté vyprázdnit. Odsáté mléko je pak navíc možné zamrazit a uschovat na pozdější použití. Elektrické odsávačky mléka mají vyšší pořizovací cenu a jsou hlučnější. Nenechte se však odradit – odsávání je rychlejší a efektivnější, není tolik fyzicky náročné a ušetřený čas můžete věnovat svému miminku.

Co by měla správná odsávačka umět

Při samotném výběru odsávačky mléka se doporučujeme zaměřit na takové, které mají několik úrovní intenzity sání. Oceníte to během běžného odsávání, ale také třeba během zánětu, kdy je prso extrémně citlivé. Sama si pak nastavíte intenzitu podle sebe tak, aby nebylo odsávání tolik bolestivé. Kvalitnější odsávačky nabízí také více režimů, než jen jeden na sání. Funkce stimulace rozmasíruje prso, aby začalo mléko dobře téct, u některých modelů si vyberete z několika druhů podtlaku. Důležitý je samozřejmě také materiál, ze kterého je vyrobena především část, která se přikládá na prso. Oblíbený je silikon, který je zdravotně nezávadný, snadno se přizpůsobí a odsávačka z něj dokáže napodobit přirozené sání dítěte.



Zdroj obrázku: Depositphotos.com