Porod za vámi a vy už se nemůžete dočkat až poprvé hrdě vyrazíte s novorozeným členem rodiny na procházku. Jenže kdy je ten správný čas? Můžete vyrazit hned nebo je lepší pár dní počkat? Odpověď najdete v následujícím článku.

Jarní a letní miminka jsou ve výhodě

Při řešení dilematu, zda jít či nejít s čerstvým miminkem ven, rozhodují pouze dvě věci. Zdravotní stav miminka a aktuální počasí. Pokud máte doma zdravého prcka a počasí vám přeje, můžete vyrazit na procházku klidně hned.

Jak to ale vlastně vypadá, když vám počasí přeje? Mírné léto a teplejší jarní dny jsou jako stvořené pro první rodinný výlet. Zkrátka nemělo by být ani příliš teplo, ani příliš zima. Platí, že pokud je venku příjemně vám, bude tam nejspíš příjemně i vašemu mimču. Pak můžete vyrazit na chvíli ven třeba hned po příjezdu z porodnice.

Jestli se vaše dítko narodilo do sychravého podzimu nebo parného léta, raději s procházkou pár dní vydržte a začněte postupným aklimatizováním v bezpečí domova. Větrání v místnosti nebo krátký pobyt na balkoně je pro novorozence tak akorát. Postupně dávku čerstvého vzduchu zvyšujte a zhruba po pěti dnech můžete vyrazit mimo domov. I tady platí pravidlo postupného navykání. Takže celodenní výlet hned napoprvé neplánujte.

Kdy zůstat doma?

Určitě zůstaňte doma ze zdravotních důvodů. Pokud není mimčo zcela zdravé, raději se před první vycházkou poraďte s pediatrem. Ten vám řekne nejlíp, jestli je výlet ven dobrý nápad, nebo ne.

Co se počasí týká, doma zůstaňte v případě, že je venku špatná smogová situace. A pro nejmenší miminka do tří měsíců dává červenou společným vycházkám i teplota pod mínus pět stupňů.

Jinak je to ale vlastně úplně bez omezení. Třeba taková mlha nebo drobný deštík určitě nejsou na škodu (pokud je miminko v teple a suchu).

Pravidla šťastného výletování

Aby si procházku všichni zúčastnění náležitě užili, je dobré dodržet pár pravidel. V létě choďte ven zásadně brzy ráno nebo pozdě odpoledne. Vyhnete se tak přímému slunci, které umí být pěkně nepříjemné. Hodně špatným zlozvykem je i “stínící plena”, kterou maminky přikrývají kočárek, aby do něj nesvítilo. Je to spíš kontraproduktivní, protože tím vytvoříte uzavřený prostor, ve kterém bude stát vzduch, který se bude přes stříšku kočáru ohřívat. Mnohem líp vyřešíte situaci přídavným slunečníkem. Jestli máte ve stříšce korbičky ukryté větrání, určitě ho v parném počasí nezapomeňte využít.

Před obtížným hmyzem vás zachrání síťka a před deštěm zase pláštěnka. Obojí je dobré mít vždycky po ruce. Však to znáte, kdo je připraven...

V zimě pro výlety s kočárem vyhledávejte ty nejteplejší chvíle. Ideálně vyrazte ven kolem poledne. Velkou službu pak udělá tzv. zimní krém, který dětskou tvářičku ochrání před chladem a vysušením.

A velké téma je samozřejmě správné oblečení miminka. Obecně platí, že by dítě mělo mít o jednu vrstvu víc než vy. Pokud ale chcete trochu podrobnější návod, odkážeme vás na náš předchozí článek o tom, jak obléct dítě v zimě, kde jsme se správnému oblečení věnovali dopodrobna.


A kdy jste vyrazili s miminkem ven poprvé vy? Napište nám do komentářů.