Kdy začít s příkrmy?

Mateřské mléko poskytuje veškerou energii, výživu a tekutiny, které miminko potřebuje pro zdravý vývoj v prvních šesti měsících života. Doporučujeme však suplementovat vitamin D cca 8,5 – 10 μg (mikrogram). Doporučeno pro úplně nebo částečně kojené děti do 12 měsíců. Je doporučeno dítě plně kojit v prvních šesti měsících, díky mnoha benefitům pro matku i dítě. Pokud se matka rozhodne nekojit dobrovolně, nebo kojení není možné z jiných důvodů, je kojenecká formule jedinou vhodnou alternativou mateřského mléka.

první kojenecke mléko 

Pevná strava od 6 měsíce s pokračováním v kojení do 1 roku

Při přechodu na pevnou stravu před šestým měsícem věku dítěte se zvyšuje risk gastrointestinálních a respiračních infekcí. Dokrmování je postupný proces přechodu od mateřského mléka na stravu rostlinnou. Proto by se mělo s příkrmy začít ve věku kolem šestého měsíce a dále pokračovat s kojením alespoň do prvního roku života dítěte.

 

Pokud se dítě narodilo předčasně, poraďte se s dětským lékařem vašeho miminka, kdy začít s příkrmem, protože potřeby předčasně narozených dětí se mohou lišit.

 přikrmy pro děti

Jak poznám, že je dítě připraveno na příkrm?

Tři základní ukazatelé toho, že je dítě připraveno přijímat pevnou stravu jsou, když dítě zvládá:

  • vydrží sedět a pevně držet hlavičku zpříma
  • koordinovat své oči, ruce, ústa, což znamená, že se může dívat na jídlo, zvednout ho a vložit do úst
  • Spolknout jídlo – né ho plivat

 

Příklady tohoto chování nemusí nutně naznačovat, že vaše dítě je připraveno přijímat pevnou stravu:

  • probouzení se během noci, když v minulosti dítě spalo celou noc
  • cumlání pěstiček
  • dítě chce častěji kojit

 

Nezapomeňte na výbavičku

Při přechodu na pevnou stravu je naprostým základem pohodlná jídelní židlička. Multifunkční židlička Original II 4v1 od Cam se stane skvělým společníkem vašeho dítěte při stolování, a navíc s ním poroste. Skvělou volbou je silikonové nádobí a příbory, jenž jsou bezpečné a dítě si s nimi u jídla užije spoustu zábavy, díky krásnému designu silikonového nádobí značky SEBRA.

jídelní Židlický CAM