Pokud mimču dáváte umělé mléko, pak je pro vás vyvařování a ohřívání lahví každodenní rutina. A ruku na srdce, úplná zábava to není. Naštěstí se v dnešní době sušiček, myček a robotických vysavačů myslelo i na tohle, a tak si můžete pořídit pomocníčky, kteří tu nejotravnější práci udělají za vás. Dnes si posvítíme na sterilizátory a ohřívače lahví. Jaké mají výhody?

Proč sterilizovat?

Nejmenší miminka ještě nemají plně vyvinutou imunitu, takže je potřeba mnohem víc dbát na hygienu. A dvojnásob to platí právě u kojeneckých lahví s mlékem, kde se bakterie množí rychlostí blesku. Navíc pro běžné mytí šetrným mycím prostředkem jsou špatně dostupné a pouhé vymytí je tak často nedokonalé. Sterilizace je tady proto bez debat nutná. Pro nejmenší děti je dobré lahvičky sterilizovat po každém použití. Takže i když jich máte vícero kusů, tak minimálně jednou denně vás tahle fuška čeká. Můžete to zfouknout starou dobrou metodou našich babiček – velký hrnec na sporák, přivést vodu k varu a šup tam s nádobím. Tento způsob sterilizace zdá se nám však poněkud nešťastným. Je náročný na přípravu i následný úklid, trvá to a není vyloučené, že se při tom opaříte. A ona ani ta sterilizace v horké vodě není úplně efektivní. Ale o tom až za chvíli.

Co a jak dlouho sterilizovat?

Zatím byla řeč jen o kojeneckých lahvích, ale těmi to samozřejmě nekončí. Sterilizovat by se mělo vše, co se dostane malému miminku do pusinky. Tedy dudlíky, savičky a dokonce i hračky. Často se dočtete, že se sterilizací by se mělo vydržet až do jednoho roku věku dítěte. No, to nám po pravdě přijde jako trochu ambiciózní plán. Samozřejmě pokud vydržíte, není to vůbec na škodu a my před vámi smekáme. Svět se ale určitě nezboří, pokud to budete trošililinku flákat už o něco dřív. Ale to už necháme na vás a na vašem mateřském instinktu. Vždyť mámy přece ví nejlíp, co je pro jejich drobečky nejlepší.

Pořiďte si sterilizátor!

Už jsme se zmínili, že sterilizovat se dá vyvařením ve vodě v klasickém hrnci. Mnohem efektivnější, rychlejší a pohodlnější je to ale v takzvaném sterilizátoru. Ten může mít mnoho podob. Nejčastěji funguje na principu sterilizace vodní párou, která ničí 99,9 % všech bakterií a je tak maximálně účinná. Dá se ale taky sehnat varianta sterilizátoru s UV lampou, která má podobně přesvědčivé výsledky.

Můžete si vybrat mezi sterilizátorem do mikrovlnky a nebo pořídit kompaktní elektrický sterilizátor, který bude fungovat sám o sobě. Stačí vám jen jedna zásuvka. Co do funkčnosti, nebojíme se tvrdit, že mezi nimi není rozdíl. Záleží zkrátka na tom, co je vám sympatičtější.

Při výběru hlavně zohledněte objem sterilizátoru. Pokud máte doma přelahvičkováno, asi se vám spíš bude hodit tenhle obr od Sauvinexu, který slibuje naráz vysterilizovat miminkovské potřeby po jednom celém dni. Naopak pokud hledáte sterilizátor jen na dudlíky a drobné hračky, volte menší sterilizátory, které pak dobře využijete i na cesty.

A pro hodně nárazové sterilizování vám doporučíme sterilizační sáčky. To je asi úplně nejskladnější varianta sterilizátoru, kterou si můžete domů do šuplíku pořídit klidně i jen tak, pro strýčka příhodu. I ty fungují na principu vodní páry, takže jsou maximálně spolehlivé.

Ohřívač lahví nejen na cesty

Co se přípravy umělého mléka týká, tak jeho ohřívání bývá taky docela oříšek. Vyladit mléko na tu správnou teplotu, dobře to načasovat a umět si poradit i na cestách, to dá zabrat nejedné zkušené mamince. Můžete si ale domů koupit ohřívač lahví, který toto všechno umí vyřešit za vás. Vám bude stačit naučit se otáčet čudlíkem.

Ohřívač lahví zajišťuje bezpečné ohřívání bez přehřívání, kterému se při ohřívání ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě jen těžko vyhnete. Umí po ohřátí udržet teplotu, takže i když se před obědem zdržíte u napínavého leporela, vůbec nic se neděje. Mléko bude v ideální kondici i o pár minut později, než bylo původně v plánu. Kromě toho je ohřívání rychlé a dá se využít i později i na nemléčné příkrmy. Pokud hodně cestujete, poohlédněte se po ohřívači se zástrčkou do autozapalovače.

Všechny sterilizátory a ohřívače najdete u nás v e-shopu.

Mezi další pomocníčky, kteří vám významně usnadní mateřskou dovolenou, patří i elektrické chůvičky. Na co se zaměřit při jejich výběru jsme vám prozradili v jednom z předchozích článků.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com