Bryndáčky a slintáčky. Dvě zdánlivě podobné věci a přitom mají docela rozdílné využití. Ale hlavu si s tím lámat moc nemusíte. Je totiž dost pravděpodobné, že budete potřebovat obojí.

Kdy pořídit slintáček?

Jak už název napovídá, slouží tenhle trojúhelníčkový kousek látky k zachycení slin. Je to proto úžasný pomocník, když se právě prořezávají první zoubky. Vyhnete se tak věčně vlhkému bodíčku, které nejenom že nevypadá úplně dobře, ale hlavně dítě především v chladnějších dnech nepříjemně studí. Slintáčků se vyplatí mít doma několik, abyste je mohli v případě potřeby vyměnit.

Ale nezůstaneme jenom u slin. Slintáček vás zachrání i pokud máte hodně čerstvé miminko, které často ublinkává. Vůbec se nebojíme říct, že slintáček by měl být součástí základní výbavičky pro miminko. Zkušené maminky už vědí, ale prvorodičky možná překvapí, že v prvních týdnech budou miminko z poblinkaných svršků převlékat klidně i šestkrát za den. A ruku na srdce, i když jste se na to převlékání do stylových hadříků nejspíš těšili, ona to zase taková zábava není. Druhá věc je to, že po vyzvraceném mlíčku zůstávají na oblečení nepěkné flíčky, které nemusí jít vždycky vyprat. Jedině se slintáčkem máte jistotu, že všechny oblečky zůstanou v té nejlepší kondici.

Náš tip: Pokud se i tak zadaří a váš nejoblíbenější outfit schytá pár nevypratelných flíčků, pověste prádlo na sluníčko. To dělá divy.

A pokud dítko zrovna neslintá ani neblinká, dá se slintáček použít i jako módní doplněk, který zároveň udrží krk v teple.

Kdy sáhnout po bryndáku?

Bryndáček je na bryndání. Takže ho vytáhněte ve chvíli, kdy začnete zavádět první příkrmy. Oproti slintáčkům jsou bryndáky mnohem větší, takže na normální nošení by se vlastně ani nehodily. A aby to zase nebylo jednoduché, máte na výběr z mnoha různých variant. Přečtěte si, na co všechno při výběru bryndáčku můžete narazit a vyberte si svého favorita.

Prát nebo otřít?

Základní rozdíl mezi bryndáky představuje materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Můžete pořídit klasický bavlněný, ale připravte se na to, že bude skoro pořád v pračce. Nečistoty, které se do něj vsáknou, totiž neodstraníte jinak než právě praním. Máte ale taky možnost pořídit bryndáčky z alternativních materiálů, které jsou otíratelné a omyvatelné. Populární “neprací” bryndáky jsou bryndáčky ze silikonu, neoprenu i z plastu. Někde mezi leží bryndáčky polyesterové. Velké nečistoty z nich hned po jídle otřete a jednou za čas je hodíte do pračky na důkladnou očistu.

Na klokánka

Možná jste už někde zahlídli bryndáček s kapsičkou ve spodní části. Chytrá to věcička. Obzvlášť pokud už prcek baští pevnou stravu, kterou pak hledáte na podlaze pod stolem. Když použijete “klokánka”, nachytají se zbloudilé kousky jídla do něj a po jídle pak stačí obsah kapsičky vysypat.

Dokonalé krytí

Pro ty největší labužníky, kteří si dokážou při snídani ušpinit i malíček na noze, to chce něco extra. Jenže tady nejspíš nepomůže ani ten největší bryndák. Poohlídněte se raději po bryndáku s rukávem anebo rovnou po krmící zástěrce. Jedině tak budete všichni v bezpečí.

Designovka

Pokud si potrpíte na výstřednosti nebo pokud sháníte nějaký reprezentativnější kousek do společnosti, vsaďte na značky, které vás určitě nezklamou. Můžete mít volánkový nebo kolový bryndák od Elodie Details, společenský bryndáček pro kluky i holky od The Tiny Universe anebo elegantní klasiku od Bjällra od Sweden.

Všechny slintáčky a bryndáčky najdete přehledně tady →

A víte, co se bryndá úplně nejlíp? Kaše! Jakou preferujete? Mléčnou nebo nemléčnou? Přečtěte se, co si o kaších myslíme my.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com