Pohybový vývoj dítěte je velké téma. Každý pokrok je odměněn velkou radostí a očekávání rodičů jsou veliká. Jak už ale u vývoje dětí bývá zvykem, všechno má svůj čas. Přesto všechno jsou způsoby, jakými můžete rozvoj jemné a hrubé motoriky podpořit.

Jak podpořit rozvoj jemné motoriky?

Jemná motorika označuje drobné pohyby rukou a především ty nejjemnější pohyby malých dětských prstíků. Možná ji znáte spíš jako manuální zručnost. Rozvoj jemné motoriky začíná kolem devátého měsíce věku dítěte, kdy si prcek osvojí tzv. klešťový úchop – tedy zvládne uchopit drobný předmět mezi palec a ukazováček.

Hned jak uvidíte, že mrňous tento typ úchopu zvládá, můžete ho v rozvoji podpořit třeba tím, že mu nabídnete drobné předměty k manipulaci (samozřejmě pod dohledem). Zkuste před dítě vysypat třeba balíček burizonů a nechte ho, ať si jednotlivá zrníčka postupně nasbírá do pusinky.

Venku malého objevitele nechte, ať si hraje s kamínky, pískem nebo jehličím. Zkrátka a dobře – každá nová zkušenost, která zaměstná jeho ručičky, ho posune o krok vpřed.

Jak dítě trochu povyroste, můžete vyzkoušet kreslení, tvoření s plastelínou nebo navlékání korálků. Naučte ho rozepínat a zapínat knoflíky, zipy i suché zipy na jeho oblečení. Při přebalování si může dítko samo zkusit rozepnout plínu. I když se to nezdá, i tyto úplně obyčejné a každodenní činnosti pozitivně přispívají právě k rozvoji jemné motoriky.

Jemnou motoriku můžete podpořit i správným výběrem hraček. Vkládačky, naučné hračky, skládačky nebo stavebnice jsou pro to ideální.

Jak podpořit rozvoj hrubé motoriky?

Hrubou motorikou se rozumí pohyby velkých svalových skupin – tedy nohou, rukou a trupu. Je to vlastně jakási celková obratnost dítěte. Dítě s dobře rozvinutou hrubou motorikou je hbité a kromě základních činností, jako je chůze, běh nebo skákání, mu nedělá problém překonávat vyvýšené překážky nebo jezdit na odrážedle, tříkolce a později i na kole.

Jednou z prvních věcí, kterou můžete přispět ke správnému vývoji hrubé motoriky, je třeba to, že začnete pokládat miminko co nejdřív na bříško. Tím mu umožníte naposilovat svalové skupiny, které jsou potřebné pro zvládnutí dalších motorických dovedností.

Dítěti prospějete i tím, že mu necháte dostatečný prostor k samostatnému objevování. Dítě bude experimentovat se svým tělem a bude se zdokonalovat ve všech svých pohybech.

Pokud chcete rozvoj hrubé motoriky podpořit i vhodnými hračkami, sáhněte po odrážedle, tříkolce, skluzavce nebo houpačce.

Zajímá vás téma rozvoje? Pak si nenechte ujít jeden z našich předchozích článků. Věnovali jsme ho naučným hračkám, které přispívají k všestrannému rozvoji dítěte.




Zdroj fotografií: Depositphotos.com