Podpořte pitný režim nejmenších dětí tou správnou lahví. Výběr lahviček, saviček a pítek se s rostoucím věkem mění a není na škodu se v tom trochu zorientovat. V následujícím článku vám řekneme co, kdy a jak a vy si tak budete moct být jistí, že jste prckovi pro danou chvíli pořídili to nejlepší.

Láhev pro novorozence

Pokud kojeneckou láhev potřebujete pro čerstvě narozené miminko, věnujte zvýšenou pozornost právě vhodné savičce. Aby savičku (a tím pádem i láhev) miminko dobře přijalo, měla by být z příjemného a měkkého materiálu, který bude imitovat maminčin prs.

Typicky máte na výběr silikonové savičky nebo savičky z přírodního latexu. Tady záleží spíš na vašich preferencích a na tom, zda miminko nemá alergii na latex. Jinak vám oba druhy saviček poslouží úplně stejně. I když ty z latexu jsou trochu odolnější a trvanlivější.

Pro novorozence je zásadní i regulovatelný průtok tekutiny. Miminko mléko z prsu “tahá silou” a tím si zároveň i samo reguluje porce jídla. Proto by v žádném případě neměla savička sama o sobě téct. Jak savičku s regulovatelným průtokem poznáte? Stačí sledovat etikety, výrobci tuto důležitou informaci nikdy nezapomenou uvést.

Velkou výhodou některých saviček je i tzv. antikolikový systém, díky kterému miminko nepolyká vzduch a netrápí ho pak bolení bříška. Pokud podobný problém doma často řešíte, sáhněte po antikolikové savičce.

Výběr dětských saviček je sice široký, ale pokud se budete řídit doporučením výrobce, určitě nešlápnete vedle. Každá savička totiž bývá označena věkem, pro který je vhodná. Takže například pro nejmenší miminka hledejte na obalu označení 0m+. Pro každý věk si tak najdete “tu vaši”.

Náš tip: Hlavně u nejmenších dětí do jednoho roku je potřeba ve větší míře dbát na čistotu použitého nádobí. Vyvařování je tak samozřejmostí. Spoustu času ale ušetříte, pokud si pořídíte sterilizátor lahví.

Učíme se pít

Jakmile jedno kojení kompletně nahradíte příkrmem, je na čase začít dbát na pitný režim miminka (do té doby není třeba podávat jiné tekutiny než mateřské/umělé mléko). Časově tento milník nejde úplně definovat, každé miminko to může mít jinak. Ale pravděpodobně k tomu dojde ve chvíli, kdy ještě nebude úplně vypilovaná jemná motorika dítěte. Na klasickou sklenici nebo hrneček tak bude ještě brzy, ale můžete to zkusit s takzvaným učícím hrnečkem”. Místo klasické savičky má speciální pítko a je navržen tak, aby z něj i při tom nejneohrabanějším používání nevytekla ani kapka. Váš prcek se tak může začít seznamovat s “dospěláckým” způsobem pití a vy přitom klidně můžete nechat ležet mop ladem.

Pokud máte doma milovníka dudlíků, můžete ho klidně nechat pít z lahve přes klasické savičky. Jen se ujistěte, že mají větší průtok. Čím starší dítě, tím víc tekutiny by mělo ze savičky vytéct. Opět se při výběru nezapomeňte orientovat věkovým doporučením výrobce.

Super variantou jsou také láhve s brčkem. Sice nepřipraví prcka na pití z hrnečku, ale můžou být skvělým pomocníkem u dětí, které pitnému režimu moc nedají. Pití z brčka je totiž ohromná zábava. Takže pokud vám mrňous nechce pít a už nevíte coby, zkuste na to jít přes brčko.

První hrneček

Když už je dítě šikovné a zvládne svoje ručičky ovládat, můžete to zkusit s klasickým nápojovým nádobím. Slavnostní servis po babičce mu ještě do rukou nesvěřujte, raději pro začátek zvolte odolnější, dětské nádobí. Můžete koupit dětské plastové kelímky nebo dětský hrneček a nechte na dítěti, ať se s tím popere. Pokud mu na pití dáte obyčejnou vodu, nemusíte se tolik trápit nad rozlitou kaluží. Každopádně buďte trpěliví a i přes první neúspěšné pokusy dítko povzbuzujte a pomozte mu tuhle novou situaci zvládnout.

Pokud dny a týdny plynou, vy se doma po kotníky brodíte v rozlitém dětském čajíčku a dítě zůstává žíznivé, možná je na opravdické nádobí ještě brzy. Potom zkuste jednu z variant z předchozího odstavce, nebo sáhněte po hrnečku s pojistkou. Dítě má dobrý pocit, že pije z “dospěláckého” hrnku, ale přitom je to zase forma tréninkového hrnečku bez možnosti rozlití.

Z čeho nejraději pije vaše dítě? A jak bojujete s pitným režimem? Máte doma vzorňáka, nebo netrpělivě počítáte každý mililitr spořádané tekutiny? Budeme rádi, když se o své zkušenosti podělíte do komentářů.



Zdroj fotografií: Depositphotos.com