Žádné dva porody na světě nejsou stejné. Dokud si tím nastávající maminka sama neprojde, tak vlastně ani moc neví, co od toho čekat. Dá se tedy na porod nějak připravit? Ano, ale každá na to musíme jít po svém.

Udržujte se fit

To nejjednodušší, co můžete pro dobrý pocit a pro váš sebevědomý nástup na porodní sál udělat, je udržovat se v rámci možností během těhotenství fit. Tím samozřejmě není myšleno trávit hodiny v posilovně a držet bůhvíjaké diety. Bohatě stačí jít každý den na krátkou procházku a jíst výživná a rozmanitá jídla. Super na tom je, že tím prospějete nejen sobě, ale i prckovi, kterého nosíte pod srdcem.

A pokud náhodou nejsou procházky úplně váš šálek kávy, pak se ve svém okolí poohlédněte po nějakých těch “těhu” kurzech. Gravid jóga je tutovka, ale výborně si protáhnete tělo také na cvičení s gymnastickými míči.


Náš tip: Nemáte ve svém okolí žádné cvičení pro těhotné? Najděte si těhotenské cvičení na Youtube a zacvičte si v pohodlí domova.

Zjistěte, do čeho jdete – anebo taky ne

Jsou dva typy lidí. Jedni jsou klidní, jen pokud přesně ví, co je čeká, pokud znají všechny okolnosti i možná rizika. Druzí jsou naopak vyznavači sladké nevědomosti, protože jakákoliv informace navíc je jenom znervózňuje. Samy sebe znáte nejlíp, takže se vykašlete na to, co si myslí okolí a zařiďte se přesně tak, jak potřebujete. Psychika totiž během porodu hraje obrovskou roli.

Patříte k těm, co potřebují vědět úplně všechno? Přihlaste se na předporodní kurz, čtěte knihy a diskutujte na internetových fórech. Nebojte se zeptat v porodnici, i tam vám určitě rádi pomůžou. Zjistěte si zkrátka vše, co vás napadne, a díky čemu budete v den “D” klidnější.

Pokud patříte k druhé skupině a nadmíra informací vás znervózňuje, nezjišťujte si nic. No vážně. Pouze si najděte porodnici, ve které budete chtít rodit, a zbytek nechte na porodních asistentkách a na doktorech; oni už “rodili” tolikrát, že ví nejlíp, co a jak. A vůbec se nestresujte tím, že nemáte připravený porodní plán, nebo že jste nenacvičovala správné dýchání. Personál v porodnici vám se vším během porodu poradí a celým aktem zrození vás trpělivě provede. Od toho tam přece je.

K vašemu klidu před porodem přispěje i to, když si s předstihem a rozvahou vyberete kočárek. Mnoho maminek upřednostňuje kombinované kočárky, které můžeme doporučit i my jako nejpraktičtější řešení, protože nabízejí širokou variabilitu. Pokud byste uvítali pár rad a tipů, mrkněte na náš článek Jak vybrat správný kočárek pro vás i vaše dítě?

Neplánujte

Možná už si v hlavě sumírujete, jak to všechno bude probíhat, co během porodu určitě chcete a co teda rozhodně nechcete. Máte vysněnou porodnici, na kterou jste slyšela jen samou chválu. A tak už jen stojíte v předsíni se sbalenou taškou a čekáte, až to přijde. Určitě není nic špatného na tom, mít o porodu konkrétní představu; v některých situacích to naopak může být k užitku. Na druhou stranu, porod je mrška nevyzpytatelná, takže se může stát, že ne všechno bude tak, jak si naplánujete. Proto se ke svým představám příliš neupínejte, ať se vám pak v klíčový okamžik vaše sebevědomí nesesype jako domeček z karet.

Připravte se na to, že ve “vaší” porodnici můžou mít plno, že porodní box s vanou, který jste tolik chtěla, může být zrovna obsazený, že pro vás nebude porod do vody v danou chvíli vhodný, že se nevyhnete nástřihu hráze, že budete muset na akutní císařský řez a tak dále a tak dále. Prostě raději počítejte s tím, že cokoliv jste si naplánovala, může být vlastně úplně jinak. Vždycky je lepší nechat si otevřená zadní vrátka.

Myslete pozitivně

Sílu vlastní mysli není radno podceňovat ani při porodu. Autosugesce je mocná čarodějka, a vy tak máte jedinečnou příležitost vykouzlit si ten nejúžasnější porod pod sluncem. Představujte si krásný, bezbolestný a optimálně dlouhý porod, na jehož konci držíte v náručí toho nejkrásnějšího tvorečka na světě.

Představujte si, jak jste skvělá a jak jste to celé zvládla doslova levou zadní. Představte si miliony žen, které porod zvládly před vámi. A taky si představte všechny ty zdravé a roztomilé novorozence, kteří v minulosti přišli na svět. Máte to? Ano? Tak přesně tohle si představujte vždycky, když vám bude úzko, nebo když budete mít pocit, že to nezvládnete. A to klidně i během akce na porodním sále.

Své pozitivní myšlení podpoříte i tím, že si veškerou výbavu pro miminko nachystáte dostatečně předem. Že si nejste jistá, jestli jste na něco nezapomněla? Pak stačí projet očima náš článek První výbavička.

Další pomocníci

Zároveň existuje pár chytrých věciček, které vám s přípravou na porod pomůžou. Zhruba měsíc před porodem se doporučuje popíjet maliníkový čaj. Ten by měl uvolnit porodní cesty a připravit je na porod. Ve třetím trimestru také můžete každý den slupnout trochu lněných semínek. Lněná semínka v trávicím traktu uvolňují vazký hlen, který zajišťuje i zvýšené množství hlenu v porodních cestách. Miminko tak snáz vyklouzne na svět.

A pokud chcete vyzkoušet opravdu všechno, pořiďte si předporodní pomůcku zvanou Aniball. Jde o balónek, kterým nacvičíte vypuzování hlavičky z pochvy. Balónek je nafukovací, takže se postupně propracováváte k lepším a lepším výkonům. Do porodnice tak pojedete maximálně připravená.

No, ať už to proběhne jakkoli, buďte si jistá, že to, co přijde po porodu, bude to nejkrásnější, co jste kdy zažila a už navždy budete s láskou na tento okamžik vzpomínat.

A vůbec, máte už do porodnice sbaleno? Jestli pořád nevíte co s sebou, nechte si poradit. Připravili jsme pro vás přehledný seznam věcí, bez kterých se v porodnici neobejdete.



Zdroj fotografií: Depositphotos.com