Termín porodu se blíží nebo již nastal a vy cítíte, že se ve vašem těle něco mění. Jakýkoliv neobvyklý pohyb ve vašem bříšku ve vás vyvolává myšlenku “Tak už je to tady?”. Maminky prvorodičky mají někdy problém poznat skutečné kontrakce od takzvaných poslíčků. Ty totiž také často bývají bolestivé, ale porod jimi ještě nezačíná. Přečtěte si několik rad, jak poznat poslíčky od kontrakcí.

Pravidelnost

Poslíčky odborně nazývané Braxton-Hicksovy kontrakce dělohy se mohou objevit i několik týdnů před porodem. Tělo jimi vlastně jakoby trénuje na samotný porod. Na rozdíl od skutečných porodních kontrakcí jsou nepravidelné, objeví se maximálně 3krát za hodinu. Většinou odezní při změně činnosti. Zkuste se pomalu projít nebo protáhnout. S pohybem to ale nepřehánějte. “Čtyřiadvacet hodin před porodem mě začaly trápit poslíčky. Bolesti jsem se snažila pořád rozchodit. Později mi ale porodní asistentka poradila, ať to s chůzí nepřeháním. Ať se snažím odpočívat. Tělo totiž potřebuje být na porod odpočinuté, jinak ho nespustí,” vzpomíná na vlastní zkušenost s poslíčky maminka Lucie.

Teplá voda

U většiny žen funguje k rozpoznání poslíčků od kontrakcí také teplá sprcha nebo vana. Pokud se ve sprše bolest uvolní, pravděpodobně se jedná o poslíčky. Teplá sprcha totiž porodní kontrakce většinou ještě zesiluje, pokud se tedy po koupeli kontrakce zintenzivní, vyražte pomalu do porodnice. Při tomto “pokusu” dbejte na to, aby voda nebyla příliš horká, ve vaně nebo ve sprše také nebuďte příliš dlouho. Maximálně 20 minut. Koupel můžete při bolestech klidně opakovat. Pro některé maminky je teplá voda při poslíčcích naprostým vysvobozením.

Křečovité stahy

Poslíčky jsou často velmi bolestivé, ale bolesti u porodních kontrakcí jsou přesto u většiny maminek trochu jiné. U poslíčků často bolí bedra, můžete také cítit tlak v tříslech, časté je tvrdnutí břicha. Porodní kontrakce se projevují více jako křeče. Častý je při nich pocit jakoby na zvracení. Tvrdnutí břicha je opravdu intenzivní. Hlavním rozdílem je, že se nedají tzv. rozchodit. Samy pravidelně přichází a odeznívají. Jejich intenzita se stupňuje.

Do porodnice byste měla vyrazit ve chvíli, kdy se kontrakce objevují v pravidelném intervalu co pět minut. Pokud si s čímkoliv ale nejste jistá, kdykoliv zavolejte do své porodnice nebo své porodní asistentce a poraďte se, co dělat.

Na našem blogu si také můžete přečíst, jak celý porod vlastně probíhá. A pokud si chcete od porodních témat trochu odpočinout, odreagujte se vybíráním hraček, se kterými si budete později se svým miminkem doma hrát.

Přejeme mnoho sil, úsměv miminka vám všechny tyto útrapy brzy vymaže z hlavy :)