Letos v březnu vláda rozhodla o navýšení rodičovského příspěvku o 80.000 Kč. Co to znamená pro nastávající maminky? Co je to rodičovský příspěvek, kdo na něj má nárok, kdy a kde o něj žádat? Všechno, co potřebujete vědět, jsme pro vás sepsali do jednoho článku.

1/ Co je to rodičovský příspěvek?

Rodičovský příspěvek je druh sociální dávky, kterou každý měsíc vyplácí úřady práce jednomu z rodičů. Vyplácí se za trvalou péči o nejmladšího z vašich cvrčků, který je zároveň mladší čtyř let. Je důležité odlišovat ho od „peněžité pomoci v mateřství“ (zaveďme si zkratku PPM). PPM je dávka, kterou dostává maminka během mateřské, pokud má status zaměstnankyně. Není možné pobírat v jednom měsíci jak PPM, tak rodičovský příspěvek, a to ani v rámci jedné rodiny. Pouze, pokud má být PPM nižší, než rodičovský příspěvek, doplácí se rodiči rozdíl.

O rodičovském příspěvku jsme už také dříve stručně psali.

2/ Kdo na něj má nárok?

O rodičovský příspěvek může požádat rodič, který trvale pečuje o dítě, kterému jsou maximálně 4 roky. Trvale v praxi znamená klasickou celodenní péči o malého caparta po celý týden. Proto pokud svůj poklad do dvou let jeho věku dáváte do jeslí, nebo mateřské školy, pohlídejte si, aby doba, kterou tam stráví, nepřesáhla 46 hodin v jednom kalendářním měsíci. U dětí starších 2 let už pak žádná podobná omezení nejsou.

Žádost o rodičovský příspěvek si může podat rodič před koncem pobírání PPM, nebo hned po narození dítěte, pokud na PPM neměl nárok. Pobírat ho může matka i otec, vždy ale jen jeden z nich. U tátů je důležité jen to, že musí být zapsaní v rodném listě dítěte, nezáleží, zda jsou s maminkou sezdaní, nebo ne.

3/ Kdy a kde o něj můžete zažádat? Co k tomu potřebujete?

Rodičovský příspěvek vyplácí úřady práce. Žádost o něj proto podávejte na úřadu práce podle svého trvalého bydliště. Vydat se na něj můžete klidně s prckem v kočárku a udělat si z nudné byrokracie příjemnou procházku.

Na který úřad práce mám zajít?

Nejdříve si rozmyslete, v jaké výši a jak dlouho chcete příspěvek pobírat. Až se vydáte na úřad, tak si k podání žádosti nachystejte následující doklady:

  • občanský průkaz obou rodičů,

  • rodný list všech dětí do čtyř let věku,

  • doklad o tom, jak dlouho a v jaké výši jste pobírali peněžní pomoc v mateřství (PPM)

  • potvrzení denního vyměřovacího základu rodiče s vyšším příjmem.

Pohlídejte si, abyste měli trvalé i skutečné bydliště v České republice. Jen tak vám totiž na příspěvek vzniká nárok. Pokud vás čeká na delší dobu pobyt v zahraničí, je třeba to na úřad práce nahlásit a dohodnout se na pozastavení čerpání rodičovského příspěvku.

Pro ty, co papírování řeší raději online, Formulář žádosti o Rodičovský příspěvek najdete na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.

4/ Jaká je výše rodičovského příspěvku? Jak se s ním dá hýbat?

V současnosti máte nárok na rodičovský příspěvek v celkové částce 220.000 Kč pokud se narodilo jediné dítě a 330.000 Kč v případě dvojčat a vícerčat. O celkové částce mluvíme proto, že se z ní vyplácí dávky pravidelně každý měsíc. A tady právě nastává prostor pro vás, abyste zvážili v jaké výši a jak dlouho chcete příspěvek pobírat.

Zákon stanoví, že můžete pobírat částku až 7.600 Kč měsíčně. Více si můžete zvolit, pokud aspoň jeden z rodičů má dostatečný denní vyměřovací základ. Částka však nikdy nemůže přesáhnout 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu, což je v současnosti 32.640 Kč. Odvíjí se tedy od výše příjmů před nástupem na mateřskou.

Mějte na paměti, že ať už si nastavíte výši příspěvku nízkou či vysokou, budete ho pobírat jen do té doby, než jejich součet dosáhne celkové částky 220.000 Kč. Pro některé rodiče tak může být výhodné rozložit si příspěvek do pár měsíců, někomu se více hodí pravidelné dávky, které přilepšují rodinnému rozpočtu pár let.

Můžu výši rodičovského příspěvku měnit?

Ano. Měnit výšku dávek jde každé 3 měsíce. Úřad pak vezme 220.000 Kč, odečte již vyplacenou částku a ze zbytek rozpočítá nové vyplácení. V praxi se o změnu nejčastěji žádá, když maminka znovu otěhotní a hrozí, že by celou částku nestihla dočerpat – zvýší pak obnos, aby zbytečně nepřišla o zasloužené peníze. Protože narozením nového prcka se on stává nejmladším dítětem, přichází mateřská a nevyčerpané částky na starší dítě se nejde domáhat.

5/ Můžete při pobírání rodičovského příspěvku vydělávat?

Na rozdíl od mateřské dovolené a pobírání PPM – ano, můžete. Rodičovský příspěvek není vázaný na žádnou podmínku ve smyslu, že spolu s ním nesmíte mít žádný příjem, nebo vykonávat svoji živnost.

Přemýšlíte, jak si s mimčem doma přivydělat? Přečtěte si našich 5 způsobů, jak si přivydělat na mateřské.

6/ A konečně – co nás čeká v roce 2020?

Od ledna 2020 dojde k navýšení rodičovského příspěvku o 80.000 Kč. V případě dvojčat a vícerčat půjde o stejné procentuální navýšení a k příspěvku jim tak přibude 120.000 Kč. Čeká se už jen na verdikt, na jak staré děti se příspěvek bude vztahovat.

Nová výše rodičovského příspěvku od ledna 2020 bude tedy celkem 300.000 Kč a v případě narození dvojčat a vícerčat se vyšplhá až na 450.000 Kč. A to je už hezké přilepšení!

To nejdůležitější o rodičovském příspěvku


  1. Rodičovský příspěvek je sociální dávka vyplácená měsíčně až do výsledného součtu 220.000 Kč.

  2. Pobírat ji může kterýkoli z rodičů na nejmladší dítě do dosažení 4 let věku.

  3. Výše příspěvku se počítá z výše příjmu a jde ji zvyšovat a snižovat.

  4. Příspěvek vyplácí úřad práce podle vašeho trvalého bydliště.

  5. Během pobírání rodičovského příspěvku můžete vydělávat a provozovat živnost.

  6. Od ledna 2020 bude příspěvek navýšený na 300.000 Kč.


Zdroj obrázků: depositphotos.com