Přemýšlíte nad tím, že vašemu prckovi pořídíte sluneční brýle? Možná se budete divit, ale nošení slunečních brýlí má u nejmenších dětí svá pravidla. Seznámit se s nimi můžete v následujícím článku. A prozradíme vám i to, co všechno mají správné dětské brýle mít a splňovat.

Nosit či nenosit

Chránit zrak dětí je na místě, ale přehnaná starostlivost by mohla být spíš na škodu. Je pravda, že dětské oko je daleko citlivější než oko dospěláka a sluneční paprsky mu proto mnohou pořádně uškodit. Pokud se ale bavíme o slunečních paprscích v našich zeměpisných šířkách, není třeba se až tak strachovat. Děti do dvou let si tady v pohodě vystačí s kšiltovkou, roztomilým kloboučkem nebo jiným stínidlem. Používání slunečních brýlí by totiž v místních podmínkách a u takto malého dítěte mohlo vést k rozvoji světloplachosti.

Děti starší dvou let už můžete na sluneční brýle začít pomalu zvykat. Při delším pobytu na slunci by si oči měl vhodnými slunečními brýlemi totiž chránit každý. A to je potřeba děti naučit už v útlém věku.

Jestli ale plánujete letní dovolenou u moře nebo delší pobyt ve vyšších nadmořských výškách, kde je sluníčko agresivnější, pořiďte sluneční brýle i tomu nejmladšímu členovi vaší domácnosti, a to bez ohledu na jeho věk.

Proč je slunce škodlivé?

Slunce je zdrojem škodlivého UVA a UVB záření, které proniká přes čočku dovnitř oka, kde může způsobit nevratné poškození. Toto záření na oko dopadá jednak prostřednictvím přímých slunečních paprsků a jednak jako jejich odraz z okolního prostředí. Pozor si dejte hlavně na sníh, který odráží až 80 % záření. Vodní hladina a suchá písčitá pláž nám do oka odrazí okolo 15 % dopadajících paprsků. A právě to je dalším důvodem, proč jsou sluneční brýle důležité především na zahraničních dovolených.

Pokud se vydáte k moři nebo na hory, nezapomeňte také na opalovací krém s dostatečným ochranným faktorem!

Ideální sluneční brýle pro děti

Bez poctivého UVA a UVB filtru se neobejdete. To je první věc, kterou byste měli při výběru dětských slunečních brýlí řešit. Následuje test odolnosti brýlí. Volte pevné a pružné materiály, které odolají i těm nejnáročnějším uživatelům. Plastové brýle (včetně plastových skel) něco vydrží a jsou lehké, takže dítěti na nose nezavazí.

Brýle by měly dobře sedět, nikde zbytečně nepřečnívat a přitom zakrývat vše potřebné. Bez vyzkoušení se proto neobejdete. Praktická je i gumička nebo nastavitelný pásek okolo hlavy, který brýle udrží na místě i při velkém divočení.

Svou roli hraje také vzhled. Děti někdy umí být pěkně vybíravé a sluneční brýle vytrvale odmítají. Když zvolíte ten správný design, budou mít větší motivaci brýle nosit. A když je necháte, aby si vzhled brýlí samy vybraly? Pak budete mít nejspíš opačný problém – jak brýle z dětí dostat.

Pokud už víte všechno, co jste chtěli vědět, můžete rovnou navštívit naši nabídku dětských slunečních brýlí. A nezapomeňte chránit před sluncem i ty nejmenší děti, které se ještě vozí v kočárku. Pomůže vám s tím vhodná sluneční clona.

K čemu slouží a jak se sluneční clona používá jsme vysvětlovali v jednom z předchozích článků.

Zdroj obrázku: Depositphotos.com