Samostatné spaní a usínání v postýlce je náročná disciplína. A to jak pro miminko, tak pro rodiče. Zaručený způsob, jak v ní obstát, bohužel neexistuje, ale nebyli bychom to my, kdybychom z rukávu nevytáhli nějakou tu dobře mířenou radu. Tak vyzkoušejte a uvidíte.

Uspávejte do tuha

Klasický scénář s nejmenším miminkem, který zná spousta rodičů, vypadá zhruba takto: dítě po chvíli snažení spokojeně usíná v náručí, ale jakmile ho položíte do postýlky, okamžitě se probudí, rozpláče a celý uspávací kolotoč může začít nanovo. Řešení je možná jednodušší, než si myslíte.

Možná jste prostě jenom moc hrrr a odkládáte miminko moc brzy, a to ve fázi lehkého spánku. Fáze různě hlubokého spánku se přirozeně střídají, takže pro jednou vydržte chovat o chvilku dýl a teprve až bude “úplně tuho”, dejte dítě do postýlky.

Dejte mu chvilku pro sebe

Ne vždycky plačící miminko vyžaduje záchrannou akci. Rozhodně vám teď neradíme nechat miminko dlouhé minuty takzvaně “vyřvat”, ale je potřeba si uvědomit, že pláč je přirozený projev zpracovávání informací, které dítě za celý den nastřádá. Děti ze sebe všechny ty nové vjemy a zážitky musí nějak dostat a právě pláč je nástroj, který to napětí krásně uvolní. Proto nemusíte za každých okolností k dětské postýlce vyrazit hned jako blesk. Dejte si na čas a třeba se to vyřeší samo. Dost možná po pár minutách pláč sám od sebe ustane a miminko usne. Jestli se naopak pláč s postupem času stupňuje, je čas vyrazit na pomoc.

Hjůstne, máme problém

Pláč je pro miminko jediný způsob, jak se dorozumět. Takže pokud se dítko při pokládání do postýlky opakovaně budí a pláče, nejspíš to znamená, že má nějaký problém. S nejmenšími dětmi je to naštěstí jednoduché. Buď mají hlad, nehodu v plínce nebo chtějí být u mámy (ano, i to je zcela legitimní potřeba čerstvých novorozenců). Zkuste proto postupně naplnit každou z těchto potřeb a opět mimčo uspat a uložit. A klidně si takto dejte tři kolečka za sebou. Miminka jsou totiž pořádní fajnšmekři a mají rádi všeho tak akorát. Takže se vůbec nedivte, když vaším klíčem k úspěchu budou tři kojení, dvě přebalení a čtyři pochování u mámy.

Rituály a usínací kámoši

Pro starší děti je fajn vymyslet usínací rituál. Můžete si společně přečíst knížku, zazpívat, na dobrou noc pustit usínací lampičku s projektorem a potom nechat dítě o samotě, ať si v klidu usne. Nechte mu v postýlce i nějakého toho kámoše na usínání. Pokud už má váš prcek oblíbenou hračku, nechte ho usínat spolu s ní. Případně můžete pro tento účel pořídit  profesionálního” usínáčka, který na dítě bude každý den v postýlce čekat. Některým dětem dokonce ke štěstí stačí zabořit obličej do obyčejné měkké látkové plínky (ale pozor, platí jen u starších dětí; nejmenší, ještě nepohyblivé děti by naopak měly mít spíš prázdnou postýlku, aby se snížilo riziko udušení). Těm nejmenším můžete usínání v postýlce zpříjemnit třeba pěkným a hravým kolotočem nad postýlkou.

Náš tip: Udělejte dítěti v postýlce ještě víc útulno pomocí nebes. Přečtěte si, proč je dobré je umístit nad postýlku.

Buďte důslední i v noci

Pokud se úpěnlivě snažíte odnaučit dítě spát s vámi v posteli a naopak ho chcete naučit na samostatný spánek v jeho postýlce, buďte důslední i během noci. Je jasné, že noční kojení je pohodlnější vleže, ale zkuste se vyvarovat toho, že během krmení usnete a dítě se tak s vámi ráno opět probudí v manželské posteli. Takové protichůdné jednání mu totiž v hlavičce způsobí pěkný zmatek a nepochopí, co po něm vlastně chcete.

A někdy to prostě nejde

Může se stát, že už jste vyzkoušeli opravdu všechno, ale úspěch je v nedohlednu. Tak to nelamte přes koleno a zkuste se smířit s tím, že nějakou dobu budete v posteli tři. Rozhodně na tom není nic špatného. Uvidíte, že nebude trvat dlouho a dítě si k samostatnému spaní v postýlce dojde samo. A vy si na tyhle společné noční chvíle určitě ještě několikrát se slzou v oku rádi zavzpomínáte.

Možná je pro vás spinkání ve vlastní postýlce až druhá meta a zatím bojujete jen se samotným uspáváním miminka. Pokud je to tak, mrkněte na jeden z našich předchozích článků, kde vám poradíme, jak miminko nejlíp uspat.