Vařit pro roční dítě je radost. Hlavně proto, že roční dítě už může jíst téměř všechno co dospělák. Odpadá vám tak nutnost připravovat paralelně dvě různá jídla. Nějaká specifika ale stravování ročního prcka přece jen má. Pojďme se podívat jaká.

Co nedávat ročnímu dítěti?

Nebudeme chodit kolem horké kaše a rovnou v prvním odstavci vám prozradíme, čím byste roční dítě ještě krmit neměli. Obloukem se vyhněte překořeněným, přesoleným, příliš tučným a smaženým jídlům. Stejně tak je zbytečné začínat už v jednom roce s uzeninami nebo sladkostmi typu čokoláda, bonbony a jim podobné. Nedoporučuje se to příliš přehánět ani s koncentrovanou bílkovinou, která je zastoupena třeba v tvrdých sýrech nebo tvarohu. Tyto potraviny samozřejmě dítě může jíst, ale ne každý den a ve velkém množství.

Moc dobře vašemu ročnímu prckovi neudělá ani celozrnné pečivo nebo semínka. Na tyto potraviny trávicí systém dítěte ještě není připravený a může zareagovat nepříjemným průjmem. Zkuste je proto zařadit až kolem druhého roku.Celé ořechy jsou nevhodné především kvůli svému tvaru, který může snadno způsobit dušení. V mleté formě neuškodí, ale i tak s nimi buďte opatrní, protože jsou silným alergenem.

Co tedy může jíst?

Kromě potravin z prvního odstavce vlastně úplně všechno. Vůbec nic nezkazíte zdravou, pestrou a nutričně vyváženou stravou. Dá se říct, že pokud doma holdujete zdravému životnímu stylu, nemusíte si vůbec lámat hlavu s tím, že vaříte zároveň i pro malé dítě. Jednoduše mu naservírujte to samé co sobě.

Pro lepší představu jsme dali dohromady docela běžný jídelníček ročního prcka. Tak čtěte a nechte se inspirovat.

Snídaně

Den můžete odstartovat vydatnou obilnou kašičkou. Obilovin, ze kterých se dá kaše připravit, je spousta, takže záleží, co zrovna máte ve spíži a na co máte náladu. Kaši připravujte z klasického kravského mléka, nebo použijte umělé pokračovací mléko. Pro dítě ji ani nemusíte doslazovat (mléčný cukr ji pro dětský jazýček osladí dostatečně), ale můžete do ní navíc přidat kousky čerstvého ovoce. A na cestách oceníte hotovou kaši ve skleničce nebo kapsičce.

Jste u vás doma spíš na slané snídaně? Potom servírujte třeba chléb natřený čerstvým sýrem a k tomu pokrájejte na přikousnutí nějakou oblíbenou zeleninku.

Dopolední (i odpolední) svačinka

Dítě by mělo za den dostat celkem dvě svačinky. Jednu mezi snídaní a obědem, druhou mezi obědem a večeří. Ke svačině se výborně hodí kousek ovoce, ovocná kapsička, jogurt, pribinák, piškoty nebo nějaké dětské krekry.  

Oběd

K obědu připravte klasicky polévku a hlavní jídlo. Dobrou volbou jsou zeleninové a luštěninové polévky nebo vývary. Jako druhý chod můžete přichystat pečené kuře s rýží, těstoviny s boloňskou omáčkou nebo vepřovou panenku s bramborovou kaší. Malé děti milují i staré české omáčkové klasiky. Co takhle rajská s nudlemi a dušeným hovězím masem nebo koprovka s vejcem a houskovým knedlíkem? I slavnostní svíčková je skvělou volbou, protože je to vlastně jen rozmixovaná kořenová zelenina.

Ne vždycky je čas a chuť vařit, takže není nic špatného na tom, když občas sáhnete po kupovaném příkrmu. Udělejte si proto doma pro jistotu malou zásobu. V obchodě koukejte po těch s označením “od 12 měsíců”. Jsou trochu víc dochucené a mají v sobě větší kousky.

Večeře

Na večeři můžete podávat pečivo s pomazánkou (rybičková, tvarohová, vajíčková) nebo zbytky od oběda. Skvělá rychlovka pro celou rodinu jsou třeba pečené batáty s jogurtovým dipem nebo čočka na kyselo.

Dostatečný přísun tekutin

Určitě nezapomínejte ani na pitný režim. Po celý den nabízejte dítěti v pravidelných intervalech vodu, čaj nebo ředěnou ovocnou šťávu. Samozřejmě pokud je dítě zvyklé pít během dne ještě navíc mateřské nebo umělé mléko, nevynechejte ani to.

Náš tip: Kdykoli budete ohledně výživy vašeho děťátka na pochybách, nebojte se obrátit na svého pediatra. Je to odborník, zná vás i vaše dítě a má bohaté zkušenosti. Rozumy z internetových diskuzí berte vždy s rezervou. Ušetříte si tak spoustu nervů.

Co se stravování týká, hraje kultura stolování velmi důležitou roli. Dejte si proto záležet na výběru té správné jídelní židličky a přečtěte si také, co všechno budete ke společnému stolování potřebovat.



Zdroj fotografií: Depositphotos.com