Nejspíš ještě nějaký ten pátek potrvá, než budete moct s mrňousem vyrazit na pětichodové menu do Ritzu. Ale zásady správného stolování mu můžete vštěpovat už od první lžičky. Co všechno budete pro správné stolování potřebovat, se dozvíte v dnešním článku.

O čem se nemluví

Uteklo to jako voda a váš prcek už pomalu dozrál do věku, kdy bude moct ochutnat první opravdické jídlo. Co uvařit, to už nejspíš víte. Receptů je všude plno. Ani my nejsme pozadu a před časem jsme sesumírovali článek o prvních příkrmech. Dnes se ale budeme soustředit na to, o čem se moc nemluví. A to jsou, kromě dobře propasírovaného zeleninového pyré, všechny ty ostatní věci kolem, které budete k prvnímu krmení potřebovat. A že jich zase bude.

První sousta

Při zavádění prvních příkrmů je dost pravděpodobné, že dítě ještě nesedí. Nějaké lehátko nebo houpátko je proto nezbytností. Výhodou je, že tenhle kousek výbavičky využijete i jindy než jen při krmení, takže to není jednoúčelová investice.

Dál si pro malého strávníka připravte vodotěsný skafandr. Haha, děláme si legraci! Ale je fakt, že čím větší bryndák pořídíte, tím líp. Začátky někdy bývají divoké. O bryndáčcích si něco můžete přečíst tady. Pokud chcete rovnou jeden bryndák koupit, nasměrujeme vás přímo k nim.

Lžíce, to je jasná věc. Bez ní to nepůjde. Pro nejmenší děti volte spíš drobnější a silikonovou nebo plastovou lžičku, která se hezky vejde do pusinky a bude na skus příjemně měkká. Zabráníte tak případnému poranění patra a dásní. Vy jako rodič oceníte delší rukojeť, která vám umožní lepší manipulaci s každým soustem. Delší lžičky jsou navíc praktické i při krmení ze skleniček, kde dosáhnou až na dno.

Nezapomeňte pořídit ani veselé barevné nádobí, ke kterému si dítě vybuduje vztah a bude působit zároveň jako motivace. Když dítě bude pěkně papat, brzy uvidí na dně talířku nebo misky oblíbená zvířátka. Hurá!

Pokud máte v plánu vařit dítěti především domácí jídla, spoustu času ušetříte používáním parního hrnce s funkcí mixéru. Doporučujeme třeba tenhle 4v1 od Aventu, který umí zároveň i rozmrazovat a ohřívat. Dále se vám budou hlavně do začátku hodit praktické uzavíratelné dózičky na příkrmy. V nich můžete připravené jídlo v rozumných porcích nejen skladovat, ale i pohodlně převážet, zamrazit a rovnou z nich můžete dítě i krmit.

Už sedí!

Jakmile se prcek posadí, můžete se přestěhovat z lehátka/houpátka do dětské židličky k jídelnímu stolu. Výběrem vhodné jídelní židličky jsme se zabývali celkem nedávno, takže jestli vás to zajímá, můžete si podrobnosti načíst tady -->. Nebo přeskočte rovnou do židličkové kategorie a vyberte si svého favorita.

S přechodem na kouskovitou stravu zvažte nákup bryndáku s kapsičkou. Všechny neposedné kostičky zeleniny, masa a ovoce tak najdete na jednom místě a nebudete je muset po každém jídle složitě lovit pod stolem.

Příbor by měl růst s dítětem. Malá sousta už mu brzy začnou být malá, takže pořiďte větší lžičku. Mrňous už navíc nejspíš dávno pochopil, že do lžičky se nekouše, takže můžete sáhnout i po nerezové variantě, která budí dospělácký dojem. Kromě lžičky dítě samozřejmě seznamte i s vidličkou a později i s nožem. Manipulace s příborem bude nejspíš ze začátku dost neohrabaná, ale znáte to – žádný učený z nebe nespadl. Komplet dětský příbor seženete například i v praktickém setu.

Náš tip: Dejte pod misku nebo talířek praktickou silikonovou podložku, která zabrání klouzání nádobí po stole. Dítěti tak ulehčíte jeho první samostatné pokusy.

Berte to vážně

Ať už se společně chystáte na úplně první sousto, nebo už máte odrostlejšího strávníka, vždycky by mělo platit, že jídlu věnujete dostatečný čas a prostor. Udělejte si ze společného stolování rituál a naučte dítě, že je potřeba brát jídlo vážně. Omezte svačinky za chodu, odstraňte při jídle z dosahu dítka všechny hračky, vypněte televizi, odložte mobily a plně se soustřeďte na dobroty, co máte před sebou.

A vy samozřejmě jděte příkladem. Jedině tak vypěstujete v dítěti správné stravovací návyky a zdravý vztah k jídlu.

Tipy na cesty

I na cestách se musí jíst. Abychom to měli komplet, prozradíme vám na závěr i pár stravovacích fíglů, které se při cestování určitě budou hodit.

  • Jestliže cestujete autem, nemusíte si na krmení svého miminka balit lehátko. Úplně stejně vám totiž poslouží autosedačka.

  • Domácí kašičky můžete naplnit do praktických znovupoužitelných kapsiček. Ty jsou ideální pro rychlý a beznepořádkový oběd třeba za jízdy v autě.

  • I na pěší tůře jarní krajinou udržíte oběd pro miminko krásně teplý, pokud ho dáte do šikovné termosky.

  • Krabičkujte! Vybavte se zásobou krabiček a jídelních boxů, do kterých si před cestou vždy nachystáte potřebné porce jídla (pro děti i pro sebe). Až udeří hlad, budete připraveni.



Zdroj fotografií: Depositphotos.com