Kojení je prostě boží věc. Kromě toho, že mateřské mléko je pro dítě tou nejlepší možnou potravou, má kojení taky blahodárný vliv na vztah matky a dítěte. A navíc rodičům ušetří spoustu peněz za umělé mléko. Ne vždycky jde ale kojení přirozeně a samo. Může se stát, že hned ze startu narazíte na problém. Právě o nejčastějších problémech s kojením dnes bude řeč a přihodíme taky pár dobrých rad, jak je řešit.

Problém č. 1: Problém s přisátím

Však to znáte – žádný učený z nebe nespadl, a to platí i u kojení. Je úplně jedno, kdo je na vině. Někdy má maminka ne úplně dobře tvarované bradavky, jindy nemá miminko ten správný sací grif, nebo jde o kombinaci těchto dvou faktorů. Ať tak či onak, cvičení dělá mistra – tak to hlavně nevzdávejte hned při prvním neúspěchu.

Že jste narazila na problém s přisátím, naštěstí zjistíte ještě v porodnici. Nebojte se říct si o pomoc na oddělení šestinedělí, kde vám sestřičky určitě všechno rády ukážou a vysvětlí.

Problém č. 2: Zatvrdlé mléko

Pár dní trvá, než se v prsou začne tvořit mléko. Jakmile to ale jednou přijde, je to smršť. Obrovská – poprvé naplno nalitá prsa – nejsou nic příjemného. Kůže je napnutá a vy máte pocit, že musí snad každou chvíli explodovat. Často na nich nahmatáte horké a tvrdé boule, které signalizují ucpání mlékovodu a takzvané zatvrdlé mléko. Jako první pomoc vyzkoušejte studené nebo tvarohové zábaly. Ty si naordinujte na tak dlouho, jak jen to bude třeba. Rozhodně tím nic nezkazíte.

Nahromaděné mléko ale musí co nejdříve ven. Ideální je, pokud máte po ruce dítko, které je zrovna při chuti. Sání dítěte je tím nejefektivnějším způsobem, jak mléko z prsu dostat. Při kojení se doporučuje střídat polohy, protože jedině tak dojde k důkladnému odsátí mléka ze všech částí prsu. Říká se, že pokud chcete zatočit se zatvrdlinou, kojte v takové poloze, aby bradička dítěte mířila právě na ni.

Pokud vaše miminko zrovna nemá hlad, trochu mléka si z prsu sama odstříkejte nebo odsajte odsávačkou. Pamatujte ale na to, že je v tomto případě potřeba odstříkávat pouze do úlevy. Klidně to může být jen pár kapek. Pokud odstříkáte až „do dna“, bude to spíš kontraproduktivní, protože si uměle navýšíte poptávku po mléku. Bude se tím pádem tvořit víc a víc.

Problém č. 3: Nedostatek mléka

Od porodu už uběhlo pár dní a prsa vám pořád tak nějak zejí prázdnotou? Miminko po přisátí pláče a doktorka hlásí malé váhové přírůstky? Na vině může být nedostatek živin a minerálních látek, stres nebo málo časté kojení. Řešení je v tomto případě víc než jasné – hoďte se do pohody, dbejte na pestrost a kvalitu vašeho jídelníčku a přikládejte dítě k prsu tak často, jak to jen půjde. Na pomoc si taky můžete zavolat bylinky nebo homeopatika. S konkrétním výběrem vám už poradí odborník – a to třeba homeopat nebo laktační poradkyně.

Problém č. 4: Zánět bradavek

Zánětu bradavek se dá předcházet hlavně poctivým odstraňování zatvrdlin (viz předpředchozí odstavec). Některé maminky ale na záněty vyloženě trpí a rozjedou se jim dřív, než stačí jakkoliv zareagovat. Jakmile je zánět na světě, nezbývá než vyhledat doktora. Bez antibiotik se v tomto případě nejspíš neobejdete. Zánět poznáte snadno, projevuje se podobně jako chřipka. Horečka nad 38 °C, třesavka a navíc nepříjemná bolest prsu.

Podrobněji jsme se zánětu prsu věnovali už v jednom z předchozích článků -->

Problém č. 5: Bolest při kojení

Bolest při kojení může mít různé důvody. Dosud nezatěžované bradavky teď totiž dostávají pěkně zabrat. Může proto chvíli trvat, než si na svou novou důležitou funkci navyknou. Bradavky bývají v začátcích kojení vysušené, užmoulané, podrážděné a každé přisátí tak přirozeně víc nebo míň bolí. Ujišťujeme vás, že to není dlouhodobý stav.

Zkuste zatnout zuby a uvidíte, že za pár dní je po bolesti. Mezi kojením bradavky co nejvíc větrejte (ano, klidně doma choďte celý den nahoře bez) a zkuste jim trochu pomoct v regeneraci vhodnými mastičkami (Bepanthen nebo Purelan). Pro snížení bolesti taky můžete při kojení použít kloboučky, které bradavkám vytvoří ochranný štít a díky kterým bude přisátí snesitelnější.

Pokud bolest přetrvává dlouho, může být na vině špatná technika kojení. Tu můžete zkusit probrat s laktační poradkyní. Pokud je dítě správně přisáté, nemělo by kojení vůbec bolet.

Určitě ale přípravu na kojení nepodceňte a přichystejte se alespoň teoreticky už před porodem. Vyplatí se navštívit kurz o kojení, kde určitě každý z výše zmíněných problémů proberete do detailů. V případě nouze pak budete přesně vědět, co dělat. A protože spousta z těchto problémů pramení ze špatné techniky kojení, určitě stojí za to už dopředu vědět, jak na to.

Stejně tak se hodí mít v záloze kontakt na laktační poradkyni ve vašem městě. Tahle zázračná paní vám s každým vaším trápením při kojení poradí a udělá všechno proto, aby se vám kojení dařilo. Seznam laktačních poradkyň z různých koutů republiky najdete třeba na stránkách neziskové organizace Laktační Liga.

Pokud se rozhodnete miminko kojit, určitě si nezapomeňte vybrat vhodnou kojicí podprsenku. Pro příjemnější a pohodlnější kojení doporučujeme vyzkoušet taky kojicí polštář. Že nevíte, o co jde? Něco o kojicím polštáři se dočtete třeba tady →

A pokud vám kojení i přes veškerou snahu nevyšlo, netrapte se tím a sáhněte po umělém kojeneckém mléku. Dnes naštěstí žijeme v tak úžasné době, kdy se i umělé mléko svým složením stále více přibližuje mateřskému mléku. Takže si můžete být jistá, že prcek dostane jen to nejlepší. A o to tu přece hlavně jde, ne?



Zdroj fotografií: Depositphotos.com