Ručně vyráběná hrazdička je vymazlená frajeřinka, která buď poslouží vašemu vlastnímu děťátku, nebo ji můžete přinést jako originální dárek pro kamarádčino čerstvě narozené miminko. A přitom její výroba není vůbec nic těžkého. Stačí náš návod, trocha trpělivosti a za pár hodin může být dřevěná nádhera na světě. A že vám ji bude kdekdo závidět, to vám garantujeme!

Poctivá příprava

Ze všeho nejdřív nastudujte seznam potřebných věcí a skočte pokoupit všechny nezbytnosti na příslušná místa. Výlet si budete nejspíš muset udělat do hobbymarketu a do galanterie.

Budete potřebovat:

4 x laťku (hoblovanou, 65 cm)

násadu na smeták nebo jiné nářadí (75 cm)

2 x kombinovaný šroub

2 x křídlovou matici

2 x ozubenou podložku

potravinářský provázek

korálky a hračky na zavěšení

vrtačku, vrtáky, klíč

Základní konstrukce

Základní konstrukce hrazdičky je jednoduchá záležitost. K oběma koncům kulaté latě (násady na smeták) připevněte pomocí kombinovaného vrutu, křídlové matice a ozubené podložky všechny čtyři latě. Na každou stranu patří dvě latě zkřížené do tvaru písmene X, které má průsečík zhruba deset centimetrů pod horní hranou (1). Zkrátka tak, aby výsledek přibližně odpovídal našemu schématu.

Boční pojistka

Nastavte si požadovanou šířku rozevření bočních latí (těch, co jsou do X) a provrtejte každou z nich skrz přibližně 30 cm nad zemí. Do vzniklých otvorů pak navlečte provázek, který udrží nohy v jedné pozici tak, aby se nerozjížděly. Provázek na obou koncích zajistěte korálkem. Bude to bezpečnější a navíc to bude i líp vypadat (2).

Kreativní řádění

Konečně přichází na řadu zábavnější část, při níž se vyřádí i vaše kreativní já. Je totiž potřeba vyrobit závěsné hračky, které budou miminko lákat a motivovat k pohybu. Takže si na nich dejte záležet. Můžete udělat čistě dřevěné, korálkové závěsy, dají se vyrobit roztomilé hračky z filcu, nebo na hrazdičku zavěste jakoukoli hračku, kterou máte doma a o kterou prcek projevuje zájem. Je to jen a jen na vás a ať se rozhodnete jakkoliv, ujišťujeme vás, že výsledek bude dokonalý. Navíc jakmile vás zavěšené hračky omrzí, můžete je vždycky nahradit novými. Pro inspiraci mrkněte třeba na Pinterest.

Hlavně se ale ujistěte, že veškeré komponenty, které plánujete pro výrobu hrazdičky použít, jsou zdravotně nezávadné a vhodné pro miminka. A pokud na hrazdičku zavěsíte spíš drobné korálky, nenechávejte dítě s hrazdičkou o samotě. Člověk nikdy neví, co malé děti vymyslí.

Náš tip: Připevněte na jeden ze závěsů třeba rolničku. Nový zvuk se bude miminku určitě líbit.

Je to tam!

Tak co, jak to dopadlo? Jste se svou novou hrazdičkou spokojení? Jsme přesvědčení, že vypadá přímo úžasně. A jestli to na první pokus úplně nevyšlo, nevzdávejte to. Pusťte se do dalšího vyrábění, nebo si u nás ulovte tuhle nádhernou hrazdu od Done by Deer, která se pyšní cenou RED DOT AWARD v kategorii Product Design.

Chytlo vás vyrábění? Máme pro vás hrstku dalších projektů, do kterých se můžete na vlastní pěst pustit. Co takhle vyrobit si i zavinovačku, hnízdečko pro miminko nebo klip na dudlík?